Последвайте ни
За контакт

Въздушно окачване - какво е това?

Въздушно окачване - какво е това?
19.09.2018 г.
Въздушното окачване все повече навлиза в автомобилостроенето. Ако до преди 20 г. то беше нещо странно и рядко, то днес то е задължително за всички по-луксозни модели автомобили.

Всички така наречени премиум марки автомобили като – Mercedes, Audi, BMW, Porsche и т.н. произвеждат своите висок клас екземпляри със задължително въздушно окачване, а дори и някой по-нисък клас модели също излизат фабрично с въздушното окачване. Такъв пример са някои комби модели – при тях този вид окачване е удобство. Когато натоварите автомобила, неговата задна част не ляга до асфалта, и в същия момент предницата не се изправя високо. Точно тук въздушното окачване се надува от компресор и колата отново се нивелира да бъде равна.

За тези, които не знаят, въздушното окачване замества така нареченото пружинно окачване. Автомобилите нямат пружини, а на тяхно място има въздушни възглавници, които се помпат с компресор. Във всяка една минута различните компоненти като компресор, датчици за ниво и електронни блокове регулират нивото в различните въздушни възглавници. 

Предимствата на въздушното окачване са повече отколкото неговите минуси. Най-голямата полза от него е самият комфорт, който предлага автомобилът – не случайно всички Mercedes S class, Audi A8, VW Phaeton и др. излизат от завода серийно с въздушно окачване. Леките коли на този вид окачване много по-добре понасят малките неравности по пътищата. Возят по-меко, защото едно е да се свива една пружина, друго е да се свива един балон пълен с въздух. Самите въздушни възглавници представляват каучукова гума захваната отгоре и отдолу за 2 основи образувайки балон, който се пълни с въздух. В момента, когато този балон получи каквато и да е дупка – без значение голяма или малка – въздухът започва да излиза и автомобилът се накланя на тази страна. Това е логично просто, защото въздушната възглавница остава празна, а другите 3 са пълни. Ето защо и той застава на една страна.

Друго голямо предимство, е че въздушното окачване позволява автомобилът да променя своята позиция – да бъде по-висок или по-нисък. Това е голямо удобство, особено в България, като знаем пътищата в нашата страна. Почти във всяка една такава кола има копче, което повдига колата с едно ниво. Има и определени модели от различни марки като Audi Allroad, Mercedes ML с offroad пакет, Audi Q7 и др. които имат повече от една степен за регулиране на нивото. Въздушни възглавници позволяват, макар и да не е за препоръчване, по-голяма товароносимост, защото когато натоварите автомобил с пружини той кляка и променя своята устойчивост на пътя, докато въздушното окачване компенсира това накланяне и вие отново сте сигурни на пътя.